Med je neodmyslitelnou součástí také receptury, která působí velmi pozitivně na naše cévy a celkový oběhový systém. Zároveň chystaný nápoj podpoří naši imunitu a pomůže nám při nachlazení a chřipce. Už si, ale prozraďme potřebné ingredience. K přípravě nám postačí kousek čerstvého zázvoru (5 až 6 cm), 4 až 6 stroužků česneku 4 citrony v bio kvalitě, dvě lžíce medu. Vše řádně umyté nakrájíme na menší kousky společně rozmixujeme. Kašovitou směs mírně zahříváme asi půl hodiny na plotně kamen (sporáku). Nenecháme ji však vařit! Poté scedíme přes nejlépe jemné plastové sítko do sklenic, které uložíme do lednice. Nápoj je pro svoji výraznou kyselost a ostrost způsobenou zázvorem pro mnohé z nás chuťově neuživatelný a proto jej zjemníme přidáním medu. Tato receptura na pročišťování cévního systému od nadměrného množství cholesterolu se předává z generace na generaci. Pročišťuje a zpružňuje cévy zabraňuje kornatění tepen. Pozor, ale na předávkování se touto recepturou našich prababiček a babiček! V roce se užívá na lačno pouze maximálně tři týdny v množství jedné malé sklenky (štamprle) denně.
Med – O blahodárných účincích medu na těchto stránkách asi nemusím mluvit
Zázvor – Má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Stimuluje krevní oběh.
Česnek – Přírodní antibiotikum a antiseptikum. Obsahuje selen, vápník, jód a vitamíny A, B a C. Snižuje krevní tlak a cholesterol
Citron – Vysoký obsah vitaminu C. Je v něm rovněž obsažen vitamín B a provitamin A, vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo a zinek.
Jiří Čada