S bolestmi kloubů lze bojovat i bez chemie

Roste u plotů a na rumištích, přesto patří mezi naše nejvzácnější a nejúčinnější byliny. Řeč je o kopřivě dvojdomé (Urtica dioica). Na ilustračním snímku si povšimněte, jak dnes lékaři dokáží spravit opotřebovaný kyčelní kloub. Muselo však k tomu dojít? V řadě případů asi ano, rodinné dispozice k artróze bývají velmi časté. Ve velké míře se však na tomto onemocnění kloubů podepisuje naše nadváha a nešetrné chování k pohybovému aparátu například při sportu (běhání po asfaltu a tvrdých podkladech).

Počáteční bolesti kloubů a náznak jejich opotřebovanosti pomůže v počáteční fázi pobolívání zcela rozptýlit právě kopřiva ve spojení s přesličkou rolní (Primula officinalis). Jak? Po válce, roce 1946 se nám podařilo z tehdejšího Československa vyhnat jednu z nejtalentovanějších bylinkářek paní Marii Treben (Léčivé bylinky z boží lékárny). Právě tato dáma a znalkyně přírody dokázala dokonale využít jejích darů. Nepsal bych nyní o tom, kdybych jeden z jejích bylinných receptů na opotřebované klouby nevyzkoušel sám na sobě. A funguje! Co je však asi nejdůležitější, pomáhá nám příroda a nikoliv přemíra chemie farmaceutického průmyslu.

Čajová kůra podle Marie Treben doplněná o včelí med

Med tělu dodává energii bez zbytečného zatěžování trávicího traktu, snižuje zánětlivost a chuťově zjemňuje čaj. A nyní k samotné přípravě zmíněné čajové terapie. Vrchovatou lžičku přesličky zalijeme v šálku horkou vodou. Pokud se jedná o sušenou bylinu luhujeme jednu minutu, čerstvá nařezaná rostlina pouze půl minuty. Čaj po douškách pijeme půl hodiny před snídaní a večer půl hodiny před večeří. V průběhu dne vypijeme mezitím ještě čtyři šálky kopřivového čaje, který připravujeme stejně jako čaj přesličkový. Šálek osladíme půlkou kávové lžičky medu.

Pozor! Obsah jednotlivých prvků v bylinách se liší podle místa výskytu a rovněž doby a času sběru (RNDr. Jiří Kos). Čajovou kůru aplikujeme po dobu 6 týdnů. Prodloužit ji lze na maximálně 12 týdnů. Kyselina šťavelová obsažená v kopřivách pak už může neúměrně zatížit naše ledviny.

Co osahuje kopřiva:

Aminy (acetylcholin, histamin /protialergická látka/, serotonin), flavonoidy (quercitrin), fytoncidy, fytosteroly (campesterol, sitosterol), glukokininy (snižují hladinu krevního cukru glukózy), chlorofyl, karotenoidy (beta-karoten), kyseliny (citrónová, fumarová, kávová, křemičitá, mravenčí, octová, olejová, pantotenová, šťavelová), lecitin, minerální látky (Al, As, B, Br, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, Rb, S, Se, Si, Zn), proteiny, sacharidy (arabinosa, galaktosa, glukosa, manosa), tuky, terpenoidy, třísloviny, vitamíny (A, B, C, Kl) aj. Vitamín C podporuje vstřebávání železa.

Co obsahuje přeslička:

Přeslička rolní má vysoký obsah kyseliny křemité. V závislosti na obsahu křemíku v půdě můžeme v přesličce nalézt až 10 % křemíku. Z ostatních látek je významný vyšší obsah hořčin, tříslovin, saponinů, organických kyselin, silic a flavonoidů.

Mgr. Jiří Čada

O autorovi

admin