Aktuality

  • Monitoring roztoče pomoci cukru

    Sobotní výuka v oboru Včelař – zpracovatel včelích produktů, byla tentokrát v Jihlavě věnována metodě kontroly množství roztoče ve včelstvu pomoci extra jemného cukru. „Studentům jsme tentokrát ukázali nejen fumigaci, ale i kontrolní proces počtu roztoče ve včelstvu,“ uvedl ing. Bc. Ondřej …

    Číst více

  • Úspěch včelařů ze Školy ekonomiky a cestovního ruchu

    Skutečně za úspěch se dá považovat, když med ze školní včelnice ve Smrčné u Jihlavy se dostal na trh prodejního řetězce společnosti Coop Terno. Med byl zařazen mezi kvalitní potraviny z našeho regionu, tedy Vysočiny.

    Číst více

  • Poslední podzimní práce ve včelnici. 

    Včely se mnohdy chovají jako lidé. Je tu podzim, studenti jihlavské Školy ekonomiky a cestovního ruchu oboru Včelař – zpracovatel včelích produktů, převezli o víkendu při své praktické výuce na školní včelnici do Smrčné oddělky. Provedli poslední už i snad …

    Číst více

  • Úspěch včelařů ze Školy ekonomiky a cestovního ruchu
    Skutečně za úspěch se dá považovat, když med ze školní včelnice ve Smrčné u Jihlavy se dostal na trh prodejního řetězce společnosti Coop Terno. Med byl zařazen mezi kvalitní potraviny z našeho regionu, tedy Vysočiny.
  • Poslední podzimní práce ve včelnici. 
    Včely se mnohdy chovají jako lidé. Je tu podzim, studenti jihlavské Školy ekonomiky a cestovního ruchu oboru Včelař – zpracovatel včelích produktů, převezli o víkendu při své praktické výuce na školní včelnici do Smrčné oddělky. Provedli poslední už i snad nadstandartní léčbu. Je třeba uvést, že stejně jako lidé v určitých krizových situacích, tak i včely …
  • Rychlá léčba
    Kombinace léčby gabonem a interním pokusným léčivem na bázi roztoku kyseliny šťavelové, musela být v těchto dnech nasazena na školní včelnici Školy ekonomiky a cestovního ruchu ve Smrčné vzhledem k prudkému nárůstu parazitického varroa destruktor. Nové studenty prvního ročníku oboru Včelař-zpracovatel včelích produktů už proto příští týden čeká důsledná kontrola podložek v podmetech včelnice a následné sledování úspěšnosti …
  • Už nás čeká jenom ústní zkouška
    Obhajobou závěrečné seminární práce a praktickou zkouškou na školní včelnici, se studenti druhého ročníku dálkového učebního oboru Včelař-zpracovatel včelích produktů posunuli do finále závěrečných učňovských zkoušek. Příští pátek je na jihlavské Škole ekonomiky a cestovního ruchu už čeká jen ústní zkouška před zkušební komisí a my jim budeme držet palce. Mgr. Jiří Čada
  • Medování ze včelnice ve Smrčné mělo svoji premiéru
    Už v šest ráno v sobotu jsem připřahal vozík za auto. Nakládal jsem ještě poslední nezbytnosti a vyrážím do Smrčné. Medobraní na zhruba 130ti včelstvech začíná. Studenti dálkového oboru Včelař-zpracovatel včelích produktů dorazí na osmou hodinu. Je čas připravit praktická pracoviště. Naše zraky se znepokojivě upínají k obloze. Vyjde počasí, nebo nás pod střechu nedalekého včelína zažene očekávaná …